2009. november 3., kedd

Mindenki másképp menedzser-beteg – avagy ismerd meg magad homeopátiával

Állandó rohanás, örökös harc az idővel, hónapokra előre tele írt előjegyzési naptár, folyamatos stressz helyzetek, örökös készenléti állapot, túlhajszoltság, kevés pihenés.
Az, hogy milyen módon reagálunk ezekre a körülményekre, alkatunkból adódó jellegzetességünk. Tehát az alkat részben írható le a testi felépítéssel, vagy azzal, hogy milyen szerv vagy szervrendszer megbetegedésére vagyunk hajlamosak és a betegségek során milyen tüneteket produkálunk. Alkatunk szerves része, hogy milyen lelkiállapotban éljük meg a betegségeket, a mindennapi otthoni és munkahelyi stressz-terhelést.
Ugyanazon stessz-terhelést alkatunktól függően eltérő megküzdési stratégiákkal kezelünk. Vannak hatékony stratégiákkal működő ún. homeopátiás alkatú emberek és vannak olyan alkatúak, akiknél a stresszkezelés kevésbé hatékonyan működik. Alkattól függetlenül a tartós stressz mindenkinél előbb-utóbb „kicsapja a biztosítékot”, ám az ilyenkor kialakuló panaszok és tünetek egyéni jellegzetességeket mutatnak. Mindenki másképp „menedzser-beteg”.
A tartós stressz-terheléssel összefüggésbe hozható betegségeknél - mint például a magas vérnyomás, gyomorfekély, potenciazavar, 2-es típusú cukorbetegség, gyulladásos bélbetegségek, autoimmun betegségek - homeopátiás szemmel nézve nem a diagnózis számít, hanem az egyéni jellegzetesség: ki hogyan éli meg a betegségét, miben tér el a többi hasonló diagnózisú betegtől. A homeopátiás gyógyszerválasztásnál fontos szempont az is, hogy, milyen a páciens érzelmekkel való bánásmódja, hogyan reagál a mindennapi stressz helyzetekben.
Ezek a betegségek többnyire jól „palástolhatóak”, hiszen nincsenek látható jeleik, így el lehet titkolni a környezet elől. A betegség elrejtése, - akár önmagunk elől is – további feszültséget generál és az ezt tetéző „keep smiling” is rengeteg energiába kerül, főleg ha nincs rá belső késztetés. A látszat-egyensúly fenntartása egyre nehezebb, a továbbra is fennálló folyamatos készenlét pedig előbb-utóbb felégeti a tartalék energiákat is. A szervezet – utánpótlás híján - kénytelen „bedobni a törölközőt”. Ekkor alakulnak ki – látszatra derült égből villámcsapásként a hirtelen megbetegedések.
A stressz okozta betegségek veszélye abban rejlik, hogy alattomosak, sokáig leplezhetők, sőt önmagunk előtt is sokáig tagadjuk a probléma jelenlétét. A ma vezetője, vállalkozója, munkavállalója pedig nem lehet beteg, nem panaszkodhat egészségére, nincs ideje orvoshoz menni, nincs ideje törődni önmagával.
Enyhülést hozhat a „széria-gyógyítás” az éppen divatos, jól marketingelt kemikáliával vagy az egyéni testi-lelki-mentális jellegzetességeket is figyelembe vevő természetes gyógyítás, homeopátiával. A választás lehetősége adott. A homeopátiás alkati kezelés figyelembe veszi, hogy minden ember önálló személyiség, aki egyéni tulajdonságokkal rendelkezik. A homeopátiás orvos - kíváncsi orvos. Az alkati kezelésnél olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: hogyan hat a betegség a páciensre, milyen gyermekkora volt, milyen lelki beállítottságú, hogyan éli meg a mindennapi stressz helyzeteket. A megfelelően választott alkati kezelés harmonizálja a szervezet működését, mozgósítja saját gyógyító erőit és a páciens mellékhatásoktól mentesen gyógyul. Nem elhanyagolható szempont, hogy csökken a munkából kieső órák száma, hiszen a homeopátiával kezeltek ritkábban és rövidebb ideig betegszenek meg. Homeopátiás alkati kezeléstől várhatóan feloldódnak az érzelmi blokkok, hatékonyabb stresszkezelési mechanizmusok lépnek életbe és olyan belső falak omlanak le, amelyek addig az önmegvalósítást akadályozták.

(Megjelent: HRM I.évf. 2.szám, 2009.október)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése