2009. április 15., szerda

Nézz rám és megmondom mire van szükséged!

A 12 Schüssler sót csokorba szedtem és némi arcdiagnosztikával fűszereztem.

1. Calcium fluoratum – a kötőszövetek sója
Elsődleges szerepe a kötőszövetek rugalmasságának biztosítása. Hiánya esetén az erekben található kötőszöveti rostok elernyednek, ami összefüggésbe hozható az aranyeres, visszeres panaszok, és az érelmeszesedés kialakulásával is. Mivel bőrünk is nagy mennyiségű elasztikus rostot tartalmaz, így a Calcium fluoratum hiányállapota esetén bőrünk korábban öregszik, az arcon tipikus ráncok – szarkalábak, kockaredők jelennek meg, illetve a kézen és lábon fokozott elszarusodás, kérgesedés, sárgás elváltozások figyelhetők meg.

2. Calcium phosphoricum - a csontok- és fogak sója
Elsődleges szerepe a csontok keménységének, nyomásszilárdságának kialakításában, és fenntartásában van.
Hiányában az arc viaszosan fénylik, a körmön fehér foltok jelennek meg és a fogvégek áttetszővé válnak.
Ez a só a Calcium fluoratummal együtt használható a csontritkulás megelőzésére és enyhe csontritkulás kezelésére.

3. Ferrum phosphoricum – elsősegély só
A Schüssler sók között ez az akut szer, használható sérüléskor, fertőzés és gyulladásos folyamat indulásakor, például felső léguti gyulladás kezdeti szakaszában.
Tartós hiánya esetén jellegzetes panaszok jelentkeznek, mint például erős fáradékonyság, koncentrációzavar, szívdobogásérzés, pulzáló, kalapácsoló fejfájás. Az arcon megfigyelhető elváltozások: barnás, feketés-lilás elszíneződés az orrgyöktől kiindulva a szemek alatt és a vasvörösség a homlokon, orcán, füleken. Hiányában a körmön hosszanti barázdák jelennek meg.

4. Kalium chloratum - a nyálkahártyák és savós hártyák sója
Középfülgyulladás, torokgyulladás, influenza második stádiumában használható, amikor a váladékok már általában fehérek, opálosak, nyúlósak.
Hiányállapot esetén az arc olyan, mintha tejjel öntötték volna le az érintett területet. Ez először a szemöldök alatti területen, és a szemgödrök körül jelenik meg. Megjelenhet a „tejbajusz”- fehér sáv a száj felett, a hajszálerek tágulata az arcon, a szemhéjszélek kivörösödése, állandó kötőhártya irritáció és kásásság különösen a szem körül.

5. Kalium phosphoricum – az agy energia sója
Természetes nyugtatónak vagy az agy energiaforrásának is nevezhetjük. Leginkább hangulati zavarok, depresszió, túlhajszoltság, kimerültség és alvászavar esetén javasolható. Hiányában az arc hamuszürke, a szemek apatikusak és a halánték beesett

6. Kalium sulfuricum – méregtelenítő só
Ez a Schüssler-só a szervezet “nagytakarítását” szolgálja, általánosságban a méregtelenítési, és kiválasztási folyamatokat fokozza. Nagyon jól alkalmazható a legtöbb fertőzés 3. stádiumában, amikor a váladék már sűrű és sárga.
Hiányában a szemzug belső részénél, majd az egész szem körül a bőr barnásan elszíneződik és okkersárgás elszíneződés látható „A” alakban az orrgyöktől az állcsúcsig. A bőr pigmentációs zavarai, a szeplők is a Kalium sulfuricum hiányára utalhatnak.

7. Magnesium phosphoricum – a nagy görcs szer
Használható harántcsíkolt izom görcs és simaizom görcs esetén is, mint például lábikragörcs, vesegörcs, epegörcs, görcsös menstruáció.
Hiányában az arc pirospozsgás – ez a „magnézium pirosság”.

8. Natrium chloratum – a folyadékháztartás sója
Ez a só adható például allergiás panaszok, hátfájás, herpesz, ízületek kattogása, hajhullás esetén.
Hiányában az arc zselatinosan fénylik: olyan a bőr, mintha nedves lenne, de ez a fénylés nem mosható le. Tág pórusok, narancshéj-szerű bőr, ajakherpesz és a bőr szárazsága is a Natrium chloratum hiányára utal.
Mint minden Scüssler só, a Natrium chloratum is azt az információt adja meg a szervezetnek, hogy az adott só jól tudjon hasznosulni a táplálékból és megfelelően történjen az eloszlása a szervezetben. Ennél a sónál tehát nem arról van szó, hogy kívülről megterheljük a szervezetet konyhasóval, hanem az általa keltett inger hatására rendeződik a folyadékháztartás és a só eloszlása a szervezetben.

9. Natrium phosphoricum – a sav-bázis háztartás sója
Ez a só az elsavasodás megakadályozója. Hiányában szervezetünk sav- bázis háztartásának egyensúlya felborul. Ilyenkor levertté, kimerültté válunk, a bőrön pattanások, mitesszerek jelennek meg, a bőr zsírossá, vagy érdessé, zsírszegénnyé válik, a haj töredezett, fénytelen lesz.
Ez a só alkalmazható epekövesség, gyomorégés, gyomorfekély, köszvény, mitesszeres- pattanásos bőr esetén.

10. Natrium sulfuricum – a kiválasztás sója

Nevezhetjük természetes vízhajtónak is. Alkalmazható vizenyők jelenlétekor mint például lábdagadáskor.
Hiányában táskás szemek, kékesvörös orr és a száj körüli terület zöldessárga elszíneződése jellemző.

11. Silicea - a szépség sója
Ez a só késlelteti bőrünk öregedését, hajunk és körmünk egyaránt szépül tőle, valamint gennyes bőrfolyamatok kezelésében is használható.
Hiányában az arc korai öregedése, fokozott ráncképződés figyelhető meg. Különösen jellemző a fül előtti párhuzamos, függőleges ráncok megjelenése. Jellemzőek még a homlokon látható harántredők, erős mimikai ráncok, és szarkalábak. Silicea hiányra utal ha a körmök töredezettek és hajhullás esetén is gondolni kell rá.
Bármilyen idegen szövet beépítése után ezt a sót nem szabad alkalmazni, mert fennáll a kilökődés veszélye (pacemaker, implantátumok).

12. Calcium sulfuricum – az öreg gésa sója

Az elnevezés arra utal, hogy hiányában a bőr alabástromfehér lesz. Az időskori barna foltok is Calcium sufuricum hiányra utalnak.
Alkalmazható 7 napnál hosszabb ideje fennálló gennyes folyamatok kezelésére, mint például kelések, fekélyek és a gennyes pattanások esetén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése